Zo gaat u werkstress te lijf!

8 november 2017

Werkstress is gebaat bij een grondige aanpak. Te vaak wordt bij werkstress pas ingegrepen als het te laat is. Het herstel is complex en duurt lang. Wanneer u preventief te werk gaat, kunt u veel leed besparen. Voor uw medewerkers én voor uw bedrijf.

Op basis van gesprekken met gespecialiseerde interventiepartijen en HR-managers, hebben we ontdekt dat er 5 fasen zijn om stress structureel aan te pakken binnen uw organisatie.

5 fasen in de aanpak van stress:

1. Urgentie onderkennen

Medewerkers hebben klachten. Verzuim dreigt. Werkstress voelt als een probleem.
Tip: Durf toe te geven dat er iets aan de hand is.

2. Inzicht verkrijgen

Waarom hebben medewerkers last van werkstress? Hoe erg is het? De reden kan per persoon verschillen.
Tip: Maak een analyse.

3. Draagvlak creëren

Wat is de impact van het probleem in uw organisatie? Hoe overtuigt u het management? Alleen met de juiste cijfers kan uw directie de juiste beslissing nemen.
Tip: Druk het probleem in geld uit.

4. Randvoorwaarden scheppen

Help leidinggevenden werkstress te herkennen en medewerkers te ontlasten.
Tip: Zorg voor bewustwording in uw organisatie.

5. Interventies inzetten

Om werkstress adequaat te lijf te gaan, moet u weten welke interventie u wanneer het best kunt inzetten.
Tip: Maak een interventiewijzer met een overzicht van interventiebedrijven. Onderzoek wat de aard en de ernst van het probleem is en welke interventies het best matchen.

Hoe kan CZ u helpen?

  • Ga na in welke fase uw bedrijf zich bevindt. Wellicht heeft u al een inventarisatie gemaakt of draagvlak geregeld. CZ heeft veel kennis en ervaring opgedaan en kan u in elke fase helpen om de regie te nemen en te houden.
     
  • Bij het zoeken naar de juiste interventie voor een individu of groep medewerkers, kunt u zich een hoop werk besparen. CZ heeft 800 interventiepartijen gescand. Op basis van hun aanbod en resultaten hebben we ruim 70 gecontracteerde aanbieders, die meer dan 250 interventies aanbieden, die zich écht hebben bewezen. Op het gebied van preventie en curatie, variërend van lichte en zware trajecten. We kunnen u snel helpen met het maken van de juiste keuzes, passend bij de aard en ernst van de situatie.

Bron: CZ Zakelijk